Wygląda jak z dobrej cukierni, a to tylko prosta rolada. Świąteczny „Pień Drzewa” zawsze znika pierwszy

Dodano:
Ciasto „Pień drzewa” Źródło: Shutterstock / belizar
Wygląda skomplikowanie, a to tylko prosta, czekoladowa rolada. Mój sprawdzony sposób, by zrobić na gościach ogromne wrażenie na święta.

Pierwszy raz zobaczyłem to ciasto w jakiejś świątecznej gazecie i myślałem, że to czarna magia. Zaskoczyło mnie, że to tak naprawdę prosta rolada, a cały efekt robi kora z czekolady. Teraz to mój popisowy deser na Boże Narodzenie. Dzieciaki go uwielbiają, a dorośli nie mogą uwierzyć, że zrobiłem to sam.

Jak zrobić ciasto „Pień Drzewa”?

Cała jego niezwykłość kryje się w trzech elementach: puszystym, kakaowym biszkopcie, delikatnym kremie śmietankowym i efektownej polewie, która udaje korę drzewa. To połączenie sprawia, że ciasto jest lekkie, rozpływa się w ustach i wygląda absolutnie zjawiskowo na świątecznym stole.

Są dwie małe rzeczy, które robią tu wielką różnicę. Pierwsza to zwijanie biszkoptu, gdy jest jeszcze gorący. Od razu po wyjęciu z piekarnika przekładam go na czystą ściereczkę i ciasno roluję. Dzięki temu ciasto „zapamiętuje” kształt i nie pęka podczas późniejszego smarowania kremem. Druga sprawa to „kora”, wystarczy widelec. Gdy polewa lekko przestygnie, przejeżdżam po niej zębami widelca, tworząc nieregularne wzory. Proste, a efekt jest genialny.

Przepis: Ciasto „Pień Drzewa”

Efektowne ciasto świąteczne, które smakuje tak dobrze, jak wygląda.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
691 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Na krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru

Na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie i zwijanie biszkoptuBiałka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, a na końcu przesianą mąkę z kakao. Masę wylej na dużą blachę wyłożoną papierem i piecz ok. 12-15 minut w 180°C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę, zdejmij papier i od razu zwiń ciasno w roladę. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Przygotowanie kremu i polewySchłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder ubij razem na gęsty, sztywny krem. W osobnym garnuszku podgrzej śmietankę na polewę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  3. Składanie ciastaZimny biszkopt rozwiń i posmaruj kremem. Zwiń ponownie. Posmaruj całość gęstniejącą polewą czekoladową i zrób widelcem wzór imitujący korę drzewa. Schłodź w lodówce.

Jak urozmaicić taką roladę?

Podstawowy przepis na „Pień Drzewa” jest pyszny i prosty, ale to także świetna baza do eksperymentów. Oto kilka moich sprawdzonych pomysłów.

  • Dodaj chrupiący element – przed zwinięciem rolady posyp krem posiekanymi orzechami laskowymi, włoskimi lub prażonymi migdałami. Możesz też użyć pokruszonych bezików.
  • Wzbogać krem o nowy smak – do gotowego kremu dodaj startą skórkę z jednej pomarańczy lub kilka kropel ekstraktu migdałowego. Możesz też przygotować krem kawowy, dodając do śmietanki łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
  • Nasącz biszkopt – jeśli lubisz bardziej "mokre" ciasta, możesz nasączyć wystudzony biszkopt przed posmarowaniem go kremem. Dla dzieci świetnie sprawdzi się słaba, słodka herbata lub kakao. Dla dorosłych polecam mocną, zimną kawę z dodatkiem likieru amaretto, kawowego lub rumu.
  • Ukryj w środku owoce – wzdłuż jednego brzegu, przed zwinięciem, ułóż rząd wydrylowanych wiśni z konfitury, świeżych malin lub bananów. Owocowa niespodzianka w środku rolady nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda po przekrojeniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...